Щуромео и Щуриета in Mythbusters

Двойка Oecanthus longicaudus или Щуромео и Щуриета

   Щуромео и Щуриета са двойка щурци, които се заселиха това лято върху стрък босилек на терасата. Раздразненото ми любопитство ме накара да клеча няколко вечери край босилека, за да разбера нещо повече за новите си домашни любимци. Нарекох ги Щуромео и Щуриета.  Благодарение на тях, митовете за щурците един по един бяха разбити.

   1. Мит първи – щурците стържат с крака, за да произведат звук.

   Първите опити да локализирам звука бяха напълно безуспешни. Още щом доближах мястото, щуреца млъкваше. Щом се отдалечавах песента му се възобновяваше с мощен звук. С което само ме накара да проява магарешката си упортост. И успях да го локализирам върху стръка босилек засаден в саксия. Само че в тъмното можех  само да го чуя. Продължих да нахалствам осветявайки мрака с фенерче. Явно щуреца се примири с мен и ме остави да го видя. И тогава беше разбит първият мит.

 

   Съвсем ясно се видя, че свирнята се дължи на трепкане с крила, което даже успях да снимам, макар и съвсем примитивно и аматьорски. Но в името на истината не жалим сили, средства (истински домашен майстор) и време (цяла нощ).

   2. Мит втори – всички щурци свирят.

   Докато си играехме със щуреца на капризна звезда и публика, се налагаше да се правя на разсеяна, че даже и на част от пейзажа…Та в моментите, когато го чаках да засвири, а той се свиваше недостъпен в листака, успях да огледам целия стрък и с очудване да установя, че там се крие още един щурец. И понеже се държеше странно, клатейки се наляво надясно, реших че явно е на умирачка. Все пак го снимах, защото сякаш му беше все едно и не се възпротиви. Беше изпаднал в някакъв транс…По едно време първият щурец се приближи, двамата раздвижиха антени и свойски се поздравиха. След което той разтвори криле и мощно засвири….Позагледах се и чак тогава видях, че всъщност вторият щурец е вкарал едно дълго нещо в стъблото и усърдно ръчка напред назад….Хеле стоплих аз, че това сигурно е яйцеполагалото на женската, която снася яйца. Така ми се изясни семейната идилия. Щуромео пее цяла нощ, а Щуриета в същото това време не спира да снася яйца.

Щуромео свири

  

 3. Мит трети – щурците са приятни и полезни.

   Тъкмо да изпадна в умиление от картинката и забелязах, че по цялата дължина, стръковете на грижливо отгледания ми босилек са осеяни с дупки. На всеки половин сантиметър – дупка! Направо не беше за вярване, че тази малка и грацилна дама е успяла да надупчи стъблата с почти маниакална прецизност и безмилостна гъстота. Никога не съм подозирала, че ще погледна на щурците като на вредители…но в този миг осъзнах жестоката действителност. Все пак, нали съм добра душа, махнах с ръка и реших да погледна the bright side of the dark side както се пее в песничката от детския филм Ruby Gloom. Акцентирах на романтиката след импровизирания епизод от Mythbusters и си легнах да спя с чувство на изпълнен към ентомологията и истината дълг.

4 коментара

 1. хахахахахаха … искрено ме развесели. Да не говорим за коленопреклонното ми уважение към магарешкото ти упорство. Шапка ти свалям. Снимките са страхотни, хрумките с имената – също, а, колкото до дупките … е … не всички са съвършени като мене 😛

  Отговор

 2. Радвам се за развеселяването 🙂 Приятелите, на които гордо се похвалих с фотосесията ала National geographic ме обявиха за избръмчала. Други запазвайки спокойствие ме запитаха дали сериозно съм се занимавала с това 😛

  Отговор

 3. 😆 😆 😆 завиждам на тези, които са запазили хладнокръвие … те това са приятели 😉

  Отговор

 4. stra6na si vul6ebna
  naprvo me udivi

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: