Второ българско възраждане с европейска хомосексуалност.

Деец на второто българско възраждане

Деец на второто българско възраждане

   И аз като мнозина българи се възрадвах на едно списание наречено „Българе“. Лъскава корица, претендиращо мото – „Месечно издание в подкрепа на второто българско възраждане.“ Под любопитния ми поглед попадна августовския брой с тема „Битката при Ахелой – най-големият военен сблъсък в средновековна Европа.“ Списанието беше запечатано, не можеше да се прелисти преди да бъде закупено. Но изглеждаше, че концепцията е амбициозна – да се подкрепи възраждането на българският дух и българщината.  Въодушевено се сдобих с него, с мисълта че ще подхраня родолюбивото си чувство. Отворих го, търсейки статията, която беше тема на броя…..еййй доста се поизпотих….не само от августовската жега, ами и от усилията да я намеря. Но преди да успея, попаднах на няколко други, които се оказаха по-централната тема на броя с гръмките заглавия: „Хомосексуализмът – европейският тест за демокрация“ , „Анджела – мургавият ангел на чичо Отто“ ,  „Грях ли е да си гей?“ и още две страници мнения по въпроса „Одобрявате ли гей семействата?“. Всички те бяха под тематичната шапка „Това е България“…   

   Тук трябва да кажа, че буквално бях потресена. Замислих се дали не съм разгърнала някой жълт вестник. Когато най-сетне, след дълго прелистване открих търсеното от мен, почти възкликнах „Еврика!“. То се беше свило на страничка и половина. Тогава видях, че автор е известния историк проф.Божидар Димитров. Въпреки това се почувствах измамена. Не за пръв път, разбира се. Но ако спрем да се впечатляваме, ще означава, че налагането на едни стойности е притъпило сетивата ни за разграничаването им от други. Навсякъде се говори и пише за хомосексуалността. Темата се налага с повод и без повод, в подходящ и в неподходящ контекст.

    По любопитното е защо се приема като релевантна за всеки тип и жанр медийно присъствие? От първата ми среща с това списание, останах с впечатлението, че новите радетели на българщината и идеята за второ възраждане свързват понятията  българско възраждане и хомосексуализъм (на което определят централно място в броя). Опитват да представят като модел някаква така наречена европейска толерантност към хомосексуализма, за която нищо конкретно не разбрах от статията. Може би аз не съм достатъчно информирана, но авторите на въпросните статии ми бяха световно неизвестни. И аз като човек, който се определя като толерантен, искрено се възмутих. Понятието толерантност така се моделира, разтегля и разпъва на Прокрустово ложе, че не може да се каже нищо конкретно за него. 

     И защо термините българин, възраждане, хомосексуализъм, европейски в това списание и конкретно в този брой се забъркват в обща концепция и се поставят като ключови за една възродена българската идентичност? Изглежда понятието хомосексуализъм се стреми да прерастне в идеология, но ми се струва, че иска да се класира в графата „-изми„, известни с печална слава като комунизъм, марксизъм, ленинизъм…… Онеправданите биват обединени от социално значима идеология и се надигат. В началото „борбата“ е поместна и „партизанска“. Появяват се идеолози. След което следва бунтът на масите. Организирането на комуни и празненства с паради… Тяхната (да я наречем) идеология дали не цели премахване на различията подобно на споменатите „-изми“ (Всички са равни!) чрез издигане на нови норми към които всички да са причастни? Ако нещата продължават в посоката, която са поели, предполагам че хомосексуализмът ще става все по-общоприет начин за самоопределение и идентифициране.  

   Известно е, че образите имат силно императивно внушение, защото се възприемат спонтанно и едноактно. А ние определено живеем във време на образи – медиатори. Това, в съчетание с тенденцията да се фетишизира метро- и хомосексуалността вероятно ще повлияе на решението на съзряващите подражателно да се идентифицират по този начин.

   По принцип смятам, че разумни доводи могат да се намерят за всичко. Дори научно са били обосновавани и продължават да се обосновават удобни интереси. Означава ли това, че лоялността към определен интерес трябва да бъде норма за толерантност? Задавам въпроса принципно. Защото не приемам агресията и липсата на толеранс към различните (в какъвто и да било аспект). Да, хомосексуалистите, както и всички ние, имаме право да живеем без дискриминация. Притеснява ме обаче един момент, в който говоренето и обосноваването по темата толерантност към хомосексулно ориентираните акцентира на негативни прояви в отношенията между разнополовите, когато на практика те са характерни изобщо за хора влизащи в интимни отношения.

   И на този фон се показват позитивни положения в интимните отношения между хомосексуалните. По този начин се получава обратна дискриминация, защото се очертава една такава морална оценка и теза  –  вие, хетеросексуалните сте по-лоши в отношенията си и въпреки това ни подтискате, само защото сме различни. Различието обаче се заличава, защото хомосексуалността се показва като присъща на природата и всъщност сексуалното идентифициране и самоопределяне е въпрос на един избор. До скоро този избор беше общоприетият и социално наложеният. Сега вече добрата воля, толеранса и емпатията дават шанс на всеки свободно да се определя. Дали обаче не се усеща и залюляване на махалото в другата крайност? Където преекспонирането на темата толерантност ще доведе до издигане и налагане на онеправданите досега образи?

 И на края все пак да отбележа, че едно нещо ми допадна в списанието и то е статия за сокаят на българката. 

2 коментара

  1. Хм. На мен заглавието ми беше достатъчно за да се ориентирам 🙂

    Отговор

  2. Posted by exoticzoo on ноември 7, 2008 at 10:10 am

    С извинение – от анален отвор, полов такъв може да се получи…добре е, че не може обратното;-)
    От педерастията спасение няма за съжаление – стават все повече…, както няма и бивши педерасти.

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: