Коледна къщичка с дъх на мед и канела

За празничната коледна атмосфера у дома, освен елхата и украсата, е много важна медената къщичка. Наоколо ухае на мед и канела. Понякога дори елхата е окичена с меденки.

Предлагам ви рецептата, ако решите, че ще внесе допълнително аромат и настроение в дома ви.

Необходими продукти:

2 яйца

чаена чаша захар

кафена чашка олио

150 гр. мед

2 ч.л. канела

2 ч.л. сода бикарбонат

брашно (колкото поеме)

1/4 ч.л. черен пипер (може и бял)

1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

6-7 счукани карамфилчета

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват, добавя се олиото на струйка. След това се изсипват в купа с брашно, добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто

Дозата е достатъчна за направата на една къщичка с височина 20 см., ширина 20 см. и дълбочина 16 см. Оставащото тесто може да се нареже с формички и да се изпекат меденки.

Аз замесвам двойна доза, така че да се получат 2 къщички и малко сладки или една къщичка и много меденки.

Необходимо е да се изрежат шаблони от картон – 2 странични стени, предна и задна, 2 части за покрив.

Тестото се разточва, върху него се налагат шаблоните и се режат формите. Изрязаните части се слагат в намаслена и набрашнена тава и се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна.

След изваждане от фурната, още топли, частите отново се изрязват по шаблоните.

След като всички части изстинат напълно, се пристъпва към сглобяването. За целта купувате кутия течен шоколад, пълните един шприц и минавате ръбовете по местата, където трябва да се слепят стените.

Рисувате прозорчета и керемиди с шоколада. Украсявате с цветни бонбони, поръсвате с кокосови стърготини, залепвате вафличка на покрива за коминче и къщичката оживява.

Тук можете да видите миналогодишната къщичка.

Сладка и ароматна Коледа!

3 коментара

  1. Ех, Ели, вие с Пепляшка сте страхотни кулинарни строителки. Само имам един въпрос – не ви ли е жал като дойде време за консумация на къщичката и трябва да я разваляте?

    Отговор

    • Posted by valshebna on януари 1, 2010 at 10:05 pm

      Има един първи момент на разколебаване как и от къде да започнеш разрушението, но в момента в който си щипнеш я вратичка, я крайче от покривче….всяко колебание изчезва. За тези, който обичат вкуса на меденки, аромата и сладкошението са неустоими.

      Отговор

  2. mnogo e krasiva

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: