Защо е важно да говорим за ХИВ и СПИН?


     Днес не е 1 декември. Но защо трябва един ден в годината да слушаме статистики и да ни раздават презервативи? Едва ли по този начин се разрешават проблемите свързани с HIV вируса и болестта СПИН?  

Угрижени в ежедневните си проблеми живеем с мисълта колко много неща ни трябват, когато сме здрави, а забравяме, че когато сме болни ни трябва само едно нещо – здраве.  

Вече може да се намери много информация за HIV и СПИН. Но тя остава в страни от зрителното ни поле. Освен това прави впечатление нейната еднотипност – статистически данни и съвет да се употребяват презервативи. Ако търсите изчерпателна информация, може би ще се затрудните да я откриете. За сметка на това  натрапчиво ни заслепява показния живот на поникналите като гъби след дъжд герои на нашето време. Силикона се превърна в гръбнак на обществения живот.  

Говори се за рискови групи. Но трябва да се имa предвид, че не същестува нито застраховка, нито гаранция,  нито ваксина.  

Специфично за HIV е, че не може да се постави диагноза само според симптомите. Такива може да не се появат при заразяване.  

Може да сте имали интимни контакти с хора, които са заразени, но не подозират. Може дори да сте ползвали презерватив, но да сте го употребили след любовна игра, която включва орални удоволствия. А се знае, че гениталните секрети съдържат голямо количество HIV вируси. От което следва, че употребата на презерватив не дава 100% сигурност, ако сте го употребили само при коитус.

Известно е, че човек може да носи вируса в себе си от 2-3 до повече от 12 години без да се прояви синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Човек се чувства добре и изглежда добре. Има и случаи, когато синдромът не се проявява.  

Ниkой не допуска и не иска да си представи, че на него може да се случи. За това изглежда странно да си направи и да поиска съответно изследване в началото на някой флирт или връзка. Това би означавало в първите няколко месеца от интимните отношения между двама души предпазването да е много стриктно, за да бъде направено показателно изследване. Известно е, че първите месеци след заразяването, вирусът още е невидим за лабораторните изследвания. 

„Вирусът на СПИН се открива в следните телесни течности: кръв, семенна течност (и в течността, отделяна преди еякулация), вагинален секрет и майчиното мляко. Няма известни случаи, при които вирусът да е предаден чрез слюнката при целувка. Ако обаче някой има раничка в устата, може да се зарази със СПИН при целуване с вирусоносител, който също има открита рана. Вирусът на СПИН не може да живее дълго извън човешкото тяло и затова не може да се предава чрез докосване на заразен човек или при общо ползване на обикновени вещи като чинии, прибори за храна,дрехи и т.н.“  

 
Според мен всички масово си затварят очите за ХИВ и СПИН, почти не разговарят по темата, самоуспокояват се с клишето за предпазване с презерватив, табуират болестта. Никой, който е разбрал, че носи вируса в себе си, не смее да сподели с близки, познати, колеги или роднини.
Известно е, че ХИВ позитивните и болните от СПИН са били и все още могат да станат обект на дискриминация.

Ето и клипчето, което показва  най-болезнените и чести симптоми на болестта в обществото:  

Важно е да се облекчава състоянието на болните и да се подържа състоянието на заразените.  В този пост обаче целта ми е да поставя акцент върху превенцията.   Поинтересувах се каква превантивна дейност се развива. Първо разгледах този сайт  . В него са посочени целеви групи, с които да се работи. Отбелзано е и какви средства са отпуснати от Глобалния фонд за борба с ХИВ и  СПИН, туберкулоза и малария – 17.8 милиона евро за периода 2009 – 2011 г. Целевите групи включват МСМ (мъже правещи секс с мъже), роми, инжекционно употребяващите наркотици, проституиращите,  мобилните хора…. Като последна целева група е посочена групата на живеещите с ХИВ/СПИН, което означава че превенцията не е единствената цел на програмата. 

 Статистиката за България сочи, че хомосексуалните и наркозависимите са особено уязвима групи. Но в никакъв случай не може да се твърди, че всички останали са защитени от заразяване.

 Светът дотолкова се глобализира, че мобилните хора са голям процент. Ние пътуваме до всички точки на света и светът идва при нас. Може да се приеме, че непрекъснато флиртуваме с опасността.

 Иска ми се да вярвам, че образованите и информирани хора имат големи шансове да се предпазят. Или поне изглежда това да е правилната логика. Но дали е така? Статистиката не ни дава информация за образователния ценз и социалния статус. А още по-малко за степента на информираност на заразените.

 Да си призная, от разгледаното до сега не видях никъде конкретно каква превантивна дейност се извършва.

 Навсякъде са дадени адреси на кабинето за безплатно изследване и консултация, а аз лично платих за такова изследване. Според мен винаги и навсякъде то трябва се извършва безплатно.

 Освен това смятам, че информирането и консултирането трябва да  обхваща всички хора. Имам предвид, че е добре да има било консултанти, било лектори, които да обикалят по училища и универститети. Добре би било да има разработени предавания по телевизии и радиа. Много съм разочарована, че канали като Discavery и  National Geographik са пропуснали тази тема.

 Раздаването на брошури, може и да е дейност, но тя не трябва да се смята за основна, а за съпътстваща.

 Притеснително е допускането, че при преливането на кръв и ползването на кръвни продукти е възможно да се пропусне тяхното изследване. Макар и аз лично да мисля, че навсякъде и винаги се прави необходимото. Особено като се има превид, че сред  ромската общност е популярно възмездното кръводаряване, а тази група я водят рискова.

One response to this post.

  1. Posted by valshebna on февруари 19, 2013 at 3:30 pm

    Ъпдейт към поста: Отдавна съществува теория за невирусната природа на ХИВ/ СПИН. Поставям линк към интервюто с авторката на тази теория, за да се има предвид и другата гледна точка. Продължавам да смятам, че е по-важно да продължаваме да търсим истините, отколкото да се ограничаваме с известното до момента.

    http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/02/14/%D1%85%D0%B8%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BD-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0/

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: