Празничен великденски козунак със стафиди и плънка от орехи и мармалад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти /за 4 козунака/:

1,5 – 1,7 кг. брашно (може и 1.2 кг. да е достатъчно)

3 пак. суха мая на д-р Йотке или 1  1/2 кубче прясна

8-9 яйца + 1 за намазване

200 мл. прясно мляко

200 гр. краве масло  (може и свинска мас)

300-350 гр. захар

2 пак. ванилия

1 непълна ч.л. сол

кората на 1 лимон

300 – 350 гр. тъмни стафиди + 250 мл. ром за накисването им

За плънката: 400 гр. орехови ядки + бурканче  шипков мармалад

Приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Яйцата и маслото се изваждат от хладилника няколко часа преди замесването или предната вечер. В стаята трябва да е много топло и да не става течение.

Стафидите се накисват в рома. Брашното се пресява 3-4 пъти.

В 100 мл. затоплено до телесна температура мляко се разтваря 1 с.л. захар, маята и се добавя 1 с.л. брашно. Приготвената каша се оставя на топло, за да шупне.

В това време яйцата се бият със захарта 10 мин.

Прибавя се остатъкът от хладкото мляко, солта, ванилията и настърганата  лимонова кора.

В подходящ дълбок съд, в  пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, към нея се прибавя шупналата каша с маята и се бърка с дървена лъжица.

На водна баня се разтопява кравето масло.

Когато тестото се сгъсти, ръцете се топят в масло и за започва месенето. Меси се докато маслото свърши и тестото образува мехури. Накрая се прибавят и стафидите.

Когато тестото е готово, се удря 100 пъти върху плота за месене или в съда, където е месено. При нужда ръцете и плота се намазняват.

Накрая дъното на съда и тестото леко се поръсват с брашно, съдът се покрива и се оставя на топло за втасване около 5 – 6 ч. или до готовност.

Преди втасването, тестото трябва да заема 1/3 от обема на съда, за да има място да расте по време на втасването.

Втасалото тесто се разделя на 4 части, от които ще се направят 4 козунака. Всяка част се разточва на правоъгълник с дебелина ок. 1 см. и се нарязва на 3 ленти.

Всяка лента се намазва с приготвената плънка от счуканите орехи и шипковия мармалад, след което се навива на руло.

Трите рула се изплитат на плитка и се поставят в предварително намаслен и набрашнен съд за печене, като тя трябва да заеме 1/3 от обема.

По местата, където се кръстосват плитките се мушкат цели орехови ядки. Оставя се да втасва на топло 2-3 часа или до готовност.

Втасалият козунак се намазва с разбито яйце и се поръсва по желание със захар, маково,  сусамово семе или филирани бадеми.

Пече се в предварително загрята на 150 ºС фурна около 50 – 55 мин. След изваждането се оставя да се поохлади в съда и се изважда да изстине извън него.

Весели празници!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: