Биг Брадър фемили като явление

      Натрапчивото пребиваване в публичното пространство легитимира явлението Биг Брадър. То защити претенциите си да бъде манифест на дивото и неопитомено човешко битие. Парад на неосъзнати последователи на Фройдистката теза, че културата ограничава и травмира човека. С уточнението, че това е също културата, която не са имали шанса да получат. Последният сезон най-успешно представя есенцията на определени често срещани типажи. Големият брат експлоатира тезата, че показва истината такава, каквато е.  Всъщност есплоатира своите герои като аматьори-гладиатори. Те очакват да спечелят пари и слава, публиката очаква зрелища.

Похвално за Биг Брадър е, че този сезон успешно откроява персонажи.

Може да наречем Големият Брат не просто Биг Брадър, а Бог Брадър. Той е не само голям, но сътворява и отделен свят, задавайки свои правила. Не създава света от нищото,  но това вече веднъж е сторено.

Дали реалността е такава, каквато я показват в предаването? Да, тя е сурова, груба и необработена, но все пак предсказуема и поддаваща се на манипулация.

„Славата“ за братята и сестрите идва в ролята на 3-то разрядни водещи на  окаяни предавания и присъствие в жълто-кафяви вестници и списания. Важно е да се заяви някакво присъствие в публичното пространство. Те съществуват – в светското,  видимото, обсъжданото, показното.

Биг Брадър се наложи като трибуна на вихрени страсти, ексхибиционизъм, желание за провокация (къде успешна, къде не), ролеви постановки. Големият брат е диктаторът, който подвежда учстниците към изява на крайни, пикантни или низки страсти. Публиката очаква откровена профанизация на крехките ценности, а братството на  ексхибизионистите е готово да й я достави.

Интересно е дали обществото (част от него) има нужда от предаване като Големият брат или той му се  налага с нарцистичното си позиране. Ако разсъждаваме от гледна точка на радетелите за национални и социални ценности, определено обществото не се нуждае от поредния парад на погазването им. Ако оценяваме от гледна точка на пазарната икономика, това е едно печелившо начинание. Ако размишляваме върху нуждата на обществото да вижда представителна извадка на неуспехите си, то тогава определено е поучително. Но Биг Брадър се опитва да подмени тази представителна за част от обществото истина, с по-общото понятие за българското семейство в случая.

На една част от обществото й е скучно да живее по правила, невъзможно й е да преглътне унизителното безсилие на природата си. Единствената й потенция е профанацията. 

Обвиняваме чалга културата за това, че непрекъснато тиражира и  репродуцира пошлите  си  шаблони, че заради нейното привлекателно профанно присъствие липсват както рационално, така и емоционално интелигентни и образовани хора.

 Истината е, че както чалгата, така и Биг Брадър са еманация на нашата цялостна импотентност – социална, интелектуална, емоционална, гражданска….

Аз не мисля, че ако Биг Брадър събере в къщата представители на академичната общност в предаването ще липсват цинизми, пикантерии и интриги. Сред високо образованите също могат да се подберат такива, които пият, псуват, бият жените си, не спазват табута и не признават норми.

Точно това прави Биг Брадър емблематичен. Той обобщава една характеристика на нашето време.

3 коментара

 1. Posted by Крив Макаронов on април 19, 2010 at 1:04 pm

  Чудесен анализ.
  Наблюдавам едно много интересно явление: колкото по-пошъл е биг-брадъра, толкова по-стойностни са критиките към него. Хората, запазили духовните си ценности, изпъкват по-добре. Има и добре страна все пак 🙂

  Отговор

  • Posted by valshebna on април 19, 2010 at 1:23 pm

   Благодаря! Както казва Тери Пратчет, винаги има добра страна, стига да знаеш къде да погледнеш 🙂

   Отговор

 2. Posted by Ван on април 24, 2010 at 2:21 pm

  Символ на простащината,огледало на времето,в което живеем,това е мръсотията ,която ни натрапват!! Всеки ходи до тоалетната,може би и секс прави,но не си развява изцапаните аксесоари публично! В крайна сметка това всичкото ни се налага от пост-комунистичната върхушка,ограбила страната,стойностни хора не са им нужни,а блеещи овчици,лесно манипулираеми,необходими само за стрижене и славещи господарите си ,утвърждавайки ги във власта!

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: