Ирландска яхния с добри намерения

Оказва се, не само ориенталската кухня има манджи с много съставки  (каквото дал хладилникът или градината), но както може да се види в известния роман на Джеръм К. Джеръм, ирландската също има свой турлю гювеч.

Джеръм К. Джеръм забърква колоритна ирландска яхния в „Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)“. Заглавието Three man in a boat (To Say Nothing of the Dog) вече се среща в два варианта :

1. Трима души в една лодка (Без да броим кучето)

2. Трима души в една лодка (Без да става дума за кучето)

На мен лично ми звучи по-добре „Трима души в една лодка (като не говорим за кучето)“. Но това си е лично мое мнение.

Та ето как един англичанин описва приготвянето на ирландската яхния:

„Джордж каза, че било смешно да сложим само четири картофа в ирландската яхния, та измихме още половин дузина и нещо отгоре и ги пуснахме необелени. Турихме и една зелка и щипка грах. Джордж поразбърка всичко и каза, че в тенджерата май имало още много място, а ние преровихме и двата кошника, извадихме всички дреболии и остатъци и ги прибавихме към другите в яхнията. Беше останала половината от баницата с кълцано свинско месо и къс студена варена сланина, та турихме и тях. Сетне Джордж намери половин кутия с маринована сьомга и изпразни и нея в тенджерата.

Той твърдеше, че в това се криело предимството на ирландската яхния: отърваваш се от куп излишни неща. Аз измъкнах две яйца с пукнати черупки и ето че сложихме и тях. Джордж каза, че те щели да сгъстят соса.

Не помня другите съставки, но съм сигурен, че нищо не пропадна; и сега си припомням, че най-накрая самият Монтморенси (бел. моя –  кучето), който през цялото време следеше всичко с изострено любопитство, се отскубна нанякъде със сериозно и замислено изражение, за да се върне подир няколко минути с умрял плъх в уста, очевидно с намерение да ни го представи като свой личен принос към вечерята; дали стори това със саркастични помисли, или воден от едно общо желание да помогне – това не мога да знам.

Поведохме спор дали да пъхнем и плъха в яхнията. Харис казваше, че според него и плъхът щял да свърши работа, размесен с всички  останали неща, и че всяка дреболия била полезна; но Джордж държеше за принципа. Той каза, че още не бил чувал  да се слагат и водни плъхове в ирландска яхния и затова предпочитал да следва изпитаното правило, а не да се впуска в разни опити.“

Сега си помислете за българската политическа кухня.  Всички „знаят“ как се прави политика и прилагат рецептата с голяма доза добри намерения. Те, разбира се, не са свързани с доброто за България. И понеже обичат да експериментират с реформите, пускат и по един воден плъх. Така нищо не пропада, освен добрите резултати.

Надявам се управляващите да четат книги и да разберат, че в политиката не е редно да влизат случайно попаднали хора изпълнени с добри намерения (за себе си). Под случайно, се има предвид противно на разумната логика и  политическия морал. Ако  искат (което е твърде условно и твърде спорно) да постигнат добри резултати, не бива да забъркват манджи с каквото им попадне под ръка.

Задават се месни избори. Пак ще ни претоплят вчерашния обед или ще изсипят остатъците в нова ирландска яхния. В лодката на политиката никой не брои кучето. Така, че нека да го разлаем. Не вярвам ако кучетата са много, кервана да продължи….

One response to this post.

  1. Posted by Eвгени on юли 3, 2011 at 2:01 pm

    Много добре.

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: