Оптимизмът – поглед към илюзията или реалността?

„Винаги има добра страна, стига да знаеш къде да погледнеш“ казва Тери Пратчет.

Гледайки нещата с различен поглед и от различно място, ние ги виждаме по различен начин.

Оптимистът иска да види доброто, полезното, практичното, поуката, перспективата…

Песимистът отчита предимно понасянето на загуба, отрицателните резултати, липсата на полза…

Неглижирането на лошата страна ли ни прави оптимисти? Личният избор или условията, в които живеем?

Най-изтърканото илюстриране на оптимизма е с тази прословута чаша, наполовина пълна с вода. За песимистите тя е наполовина празна, докато за оптимистите – наполовина пълна.

Що е то оптимизъм? Противоречи ли на реализма и песимизма?

Има моменти, в които всичко изглежда като луната – винаги обърнато с тъмната си страна към нас.  И сякаш е нужен космически кораб за преодоляване на земното притегляне, за да полетиш и да видиш другата, да речем добра, светла страна на нещата.

В този случай търсенето на добрата страна е в жанр  фентъзи,  когато са ти дали роля в драма или риалити.

Случвало ли ви се е, да обикаляте цял ден по магазините и да разглеждате стоки, сред които търсите нещо съвсем обикновено. Но се оказва, че навсякъде се предлагат специални модели с между 100 и 1000 функции? Лошото е, че сте си загубили времето, хубавото е, че  сте го използвали, за да проучите пазара (е без да ви се плаща за това), и да се убедите, че това, което искате не се предлага, пък дори да е обикновена едноцветна блуза без разни шантави надписи и картинки.

Тук разбира се, добрата страна е направо очевидна.

Но закона за всемирната гадост, не съществува само и единствено в черна дупка. Просто защото там всичко губи форма и съдържание. Остава единствено безформена свръхплътна неизползваема  материя.  Навсякъде другаде  този закон действа неумолимо, напълно в противовес на вашите добри  желания и намерения (подчертавам, добри в обективен аспект).

След цялото обикаляне с надежда, че може пък в следвашия магазин да намерите „нещото-което-търсите“, все пак ви се случва да спрете погледа си някъде и се оказва, че някой преди вас си го е харесал и непременно вашият размер липсва….

Другото, което се случва е, че се чувстваш като идиот. Магазините са препълнени със стоки, а ти оставаш с празни ръце. Продавач-консултантите проявяват неимоверни усилия да те убедят, че поне половината стоки са точно като за теб, освен много търсени са и ултра модерни.  Лошото е, че повечето неща са с ниско качество, набързо направени, от евтини материали, с ниска себестойност и високи цени в името на печалбата. А в магазините изведнъж трябва да видим в тях последният писък на модата и страхотно качество. Хубавата страна на нещата е, че се придържаме към добрия вкус.

Не говорим за магазините, в които по правило отива една средна работна заплата, за да се сдобиеш с потник или тениска.

Така оптимизмът не изглежда чак толкова безпочвен. Дори чудесно се съчетава с едно съвсем прагматично чувство като цинизма. А той пък отдавна има свой собствен жанр наречен черна комедия („черна“ няма расистки внушения) .

Въпросът е може ли наистина във всяко нещо да се открие добрата страна? Е, хайде да не е във всяко, че изглежда максималистично, но възможно ли е да поддържаме позитивна нагласа в трудни, много трудни и най-трудни периоди в живота?

Религиите, колкото и апокалиптично да представят света, зареждат вярващите с оптимизъм. След смъртта за човек е запазено едно много хубаво място без болка, без страдание, без несправедливост… Има условия, разбира се, но като цяло оптимизмът надхвърля и най-смелите очаквания, прехвърляйки границата между живота и смъртта.

P.S. Според Уинстън Чърчил, песимистът вижда трудности във всяка възможност; оптимистът вижда възможности във всяка трудност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: