Демокрацията като деградация

Преди празници е прието човек  да се настройва празнично. По изкъртените ни улици огря празнична украса. По витрини, квартални кръчмички, олющени фасади, молове и магазини нависнаха гирлянди, снежни човечета, дядоколедовци, снежинки, играчки и всякакъв род лъскави заврънкулки. Навсякъде поникнаха изкуствени елхички.

Общините, които нямат пари дори за запълване на дупките и за осветяване на улиците нощно време, щедро отрупаха централните пътни артерии с крещяща светлинна украса.

Новинарските емисии се надпреварват да правят репортажи за голямо коледно пазаруване.

Цялата тази суетня обстрелва забързаните, угрижени и умислени за доходите, за несигурните си работни места и за пенсиите си обикновени данъкоплатци.

Държавата ще празнува. Ще затвори институциите си точно за Бъдни вечер и ще се отдаде на заслужена почивка.

Обикновеният данъкоплатец ще oстане на пост  в промишлеността, индустрията, услугите, здравеопазването.  Сменните режими на работа няма да бъдат прекъсвани. Г-н Бойко Борисов отново ще се похвали за извършването на пенсионната реформа, ще отреди на България достойно място като държава, която е стабилна и не  живее на вересия („вижте какво стана в Гърция, Унгария“), ще изтъкне приноса си за построяването на магистрали.  Г-н президентът ще подготви речта си за Нова година, която ще произнесе гордо и с чаша шампанско пред камерите.

Празник е, темата за бюджет 2012 г.  не е на дневен ред. Демокрацията не е социално насочена система за управление. Но също така не е и „народовластие“.  Тя е новото име на старата практика да се потъпкват човешките права. Това е така наречена пазарна икономика, където формално  се приема, че икономиката се основава на свободна стопанска инициатива.

Преди повече от 20 г. тогавашният политически ред беше преименуван на демокрация. На сцената излязоха нови имена маскиращи старите за протокола. Партията се раздели на няколко разноименни и демонстриращи разногласия политически формации. Хората се разделиха, защото вярваха, че те избират и определят бъдещето си.

20 г. по-късно на избирателите им е ясно, че те нищо не избират и нищо не определят. Че да избираш от нещо предварително избрано е равносилно на това да нямаш право на глас. Че  отново са ограбвани, лъгани, експолатирани и манипулирани от провъзгласилата се за по-добра система.

Дълго време се чудих как да упражнявам правото си на глас, защото съм твърдо убедена, че такова не ми се дава. Но според Конституцията би трябвало от мен  като част от народа властта да произтича непосредствено.

Цитирам конституцията чл. 2 „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите предвидено в тази Конституция“.

На себе си ли да вярвам (ерго на фактите) или на написаното в нея?

Управляват ме личности, които аз не съм избирала. Как например в Общинския съвет на Велико Търново е избрана Юлияна Дончева? Какво общо може да има тя с местната власт? Да, разбира се, интереси… А каква е ползата за избирателите?

Чудих се също как да упражнявам гражданското си  право като поданик на държава приемаща  източно православното вероизповедание за традиционна религия  да празнувам на християнски празници като Великден и Коледа, когато пазарните механизми ме принуждават да работя и то без компенсация. Как са защитени религиозните права и свободи на гражданите?

Конституцията гласи, че трудът се гарантира и защитава от закона. Вярвате ли, че е така?

Конституцията гласи, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата. И на това ли трябва да вярваме?

Кому е нужна тази конституция?

По какъв начин демокрацията  ни води към напредък и развитие? С какво демокрацията помогна за развитието на обществото?

Ето това се  питам аз и не написах писмо до дядо Коледа. Защото и той няма да може да подари на държавата ни това, което ние послушните граждани си желаем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: