Опитът за баланс и трудните решения

tumblr_mr6bprKeay1rlhdk2o1_500

Трудните решения не са просто трудни. Те са онези смазващи, отчаяно наболяли, безочливо належащи и изнудително-принудителни дилеми, които трябва, просто се налага да бъдат разрешени. Друго си е да си поставен пред свършен факт, без избор… просто си е друго. Ще проклинаш, ще цуваш, ще беснееш, ще обвиняваш това и онова, този и онзи и в крайна сметка оставаш невинната жертва.

Но когато трябва сам да отсъдиш, без да си сигурен кое е правилно. Когато цветовете не са два – черен и бял, когато никой не може да ти каже кое е по-важно за теб, е тогава е тя. Безсилието да посочиш правилното и ужасът да използваш зарове.

Шах и мат, без право на отказ от играта.

Избираш и си носиш отговорността, кръста, последствията. Особено ако и в двата случая, ще бъде болезнено.

Тъкмо везните се наклонят, възкликваш „Еврика! Това е вярното решение!“ и нещо накланя везните в другата посока, а решението не търпи отлагане.

Ех, този пуст страх да не сгрешим. Човешко е все пак. Не сме безгрешни.

Как да се научим да вземаме категорични решения? Как да откажем цигарите? Как да променим статуквото? Как да обърнем нова страница? Кариера или семейство? Работа или дом? В България или в чужбина?

Как да определим кое е по-важно? Ами ако искаме и двете?

1. За и против. Това е един от начините да изброите позитивите и негативите на всяко едно положение. Разбира се, винаги има вариант да се промени начина, по който виждате положителните и отрицателните страни.

2. Слепешката. В случай, че искате да вземете решение, което да припишете на съдбата, спокойно можете да теглите чоп, да хвърлите заровете или да търсите скритите послания на Вселената.

3. По силата на необходимостта. Тук се взема решение по необходимост, като се подчиняваме на разума, на чувствата, на приоритетите или на нещо друго. Гаранция никой няма да даде, но важното е да се стигне до избор.

4. Вслушване в съвет. Тук разбира се пак трябвя да избирате, най-малкото верния човек за съвет. Понякога избираме да се вслушане във  Висшия разум, специалист, психолог или просто подпийналият ни приятел.

5. Оставяне на нещата да се случат от самосебе си. Този крайно отчаян метод е бягство от отговорност. Но все пак е вариант. Лошата перспектива е да споделите съдбата на Буридановото магаре, което стояло между две купи сено и не знаело от коя да яде. В крайна сметка умряло от глад.

6. Ту едното, ту другото. Любимият похват на хората, които не искат и не могат да губят. Вземат едно решение и след известно време се разкайват. След разкаянието избират отхвърления вариант. След което, тъкмо да заживеят в мир със себе си и се разкайват отново.

7. Магарешки инат. В този случай хората, вземат решение на инат и от инат го спазват до край.

8. На момента или „после ще му мисля“. Това е за хора със замах. Скачат когато няма как да се задържат на ръба, в движение определят посоката и приемат, че така е трябвало да стане.

9. Интуиция. Много хора вярват на шестото си чувство, особено ако предпочитат някой или нещо друго да решава вместо тях. И после намират подходящите отовори защо е трябвало да се случи точно така. Истината е, че човек може да приеме по-лесно трудните решения, когато смята, че е ръководен от вътрешния си глас. Да, подсъзнанието може всичко, включително и да вземе решения, основано на вътрешни анализи и обработка на информация.

10. Жонглиране. Някои се опитват да примирят двете възможности, които често са непримирими. Смятат, че като си усложнят живота, ще им е по-лесно да живеят в мир със себе си.

Сега, ако ме питате аз как вземам решения, смело мога да заявя, че всички начини са авторски.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: