Quo vadis?

images„Изхвърлете баласта от борда! Нека лодката ви в живота бъде лека и носи само онова, което ви е нужно – уютен дом и прости удоволствия, двама-трима приятели, достойни за това име, едного, когото да обичате и който да ви обича, една котка, едно куче, една-две лули, храна и облекло дотолкова, доколкото са ви необходими, но малко повечко за пиене, защото жаждата е опасно нещо. Ще видите, че тогава лодката върви по-леко и не може тъй лесно да се обърне, а обърне ли се, бедата няма да е голяма …“ Джеръм К. Джеръм „Трима души в една лодка (без да броим кучето)“

Най-често срещаната метафора на живота е пътуването.  Ама посоката ли определя какво ще вземем или това, което успяваме да вземем ни води по пътя? Е т’ва е въпросът.

Ако трябва да живеем на самотен остров какво е най-необходимото?

За самотен остров е най-трудно да се приготви багаж.  Да речем, че трябва да знаем как да запалим огън, как да си набавим храна,  вода… и чак ако оцелеем, можем да мислим за друго.  Със сигурност островът няма да е All inclusive.

Първо, точно сега не ми се ходи на самотен остров до края на живота. Но ако нямам избор, се надявам мястото да е топло, да има растения и животни (ако може без хищни и отровни). Не мога да взема детето, щото ще го обрека. Мъж също. Куче, котка… Компютър и интернет ми се ще да имам. Ама друго какво? Плетка, бои, четки, моливи, листи,  шевна машина, глина, инструменти, сол, китара, епилатор, четка за зъби, козметичен коплект, боя за коса, ножица, шоколад, кафе, какао, кецове, сандали, ракия, кемпер … май взех много да искам.

На тоя остров не знам дали ще се чувствам като в затвора като в рая, като в ада, като  в манастир или ще постигна нирвана. Насред цивилизацията всеки е на различен по големина самотен остров. Границите не са извън нас. Ако знаех къде отивам, щях да знам какво да си взема. Вземам си някои неща по път, ама не знам дали ще са ми полезни.  Знам къде искам да отида,  но не знам кога ще стигна.

Търся наръчник. Ако някой може, нека помогне със съвет какво трябва да носи човек, когато отива на самотен остров.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: